понеділок, 22 вересня 2014 р.

Штрихи до портрету: Майкл Фарадей



22 вересня 1791 року народився Майкл Фарадей. Сім'я, що проживала в передмісті Лондона, на той час займалася ковальством. Хлопчик рано змушений був заробляти гроші: після закінчення початкової школи він почав працювати рознощиком газет. У 1804 році Майкл Фарадей став учнем палітурника Рибо, який і зіграв вирішальну роль у прагненні хлопчика до знань.
У 1813 році Фарадей потрапив на лекцію Гемфрі Деві, яка проходила в Королівському інституті. Після почутого Майкл Фарадей написав Деві листа, завдяки чому став асистентом в лабораторії інституту.
Фарадей багато подорожував по Європі зі своїм учителем, а також допомагав Деві в його безпосередній роботі, пов'язаній з дослідженнями.За деякий час Майкл Фарадей здійснив зріджування хлору, а також інших газів, а потім отримав бензол. У 1821 році вчений створив вдосконалену модель електродвигуна. А через 10 років Майкл Фарадей відкрив електромагнітну індукцію. Відкривши закони електролізу, Майкл Фарадей ввів у фізику поняття катода, анода, електродів, іонів і т.д.У 1825 році він очолив лабораторію при Королівському інституті. Про Майкла Фарадея дізнався весь світ.
Майкл Фарадей належить до списку 100 людей світу, які змінили хід історії людства. Тим не менш це була скромна людина, байдужа до слави, грошей та почестей. Він відмовився від дворянського лицарського звання та відмовився очолити Британську королівську раду. Фарадей був не тільки талановитий, він був дуже красивий. Його наукові лекції користувалися великим успіхом.
Помер великий учений 25 серпня 1867 року.
«Є, проте, одна щаслива обставина: які б не були наші думки, їм не змінити законiв природи» — Майкл Фарадей

Немає коментарів:

Дописати коментар